You are currently viewing Pizza la metru și burger-ul meloman, sau cum să faci artă culinară promovând produsele locale

Pizza la metru și burger-ul meloman, sau cum să faci artă culinară promovând produsele locale

Pe Mircea l-am cunoscut în urmă cu mai mulți ani, atunci când – intrigat fiind de denumire – am decis să comand o pizza ”la metru”, preparat pe care doar pizzeria Etna din Deva îl vindea. Mi-a plăcut mult ideea acelei pizza gigantice, dar mi-a plăcut și mai mult produsul! Iar ceea ce îl făcea unic nu era neapărat forma ci, mai degrabă, gustul fantastic și, mai ales, sosul incredibil pe care cei de la Etna îl adăugau fiecărei comenzi. De atunci am rămas fidel pizzeriei și am constatat că în spatele acelei idei originale este Chef Mircea Toderaș, un om care te cucerește imediat prin modestia lui, cu toate că are enorm de multe lucruri pentru care ar merita să se laude.

Pribeag prin lume, dar mereu cu gândul acasă

Viața l-a dus pe Mircea dintr-un birou anost, unde făcea o muncă plictisitoare, tocmai în Germania, unde în anul 2005 – după cum chiar el spune – a ajuns să muncească la un restaurant cu specific italian. ”Patronul era un bătrân sicilian „pur sânge”, cu o experiență de vreo 45 de ani în domeniu. De la el am furat meseria, pentru că eu nu știam nici să vorbesc, apăi să mai fac și pizza! Mi-a dat o tavă, mi-a pus aluatul în eami-a pus mâinile peste aluat și mi-a spus: hai să facem. În ziua aia am făcut 75 de pizza; aveam degetele umflate. A fost prima mea experiență și atunci a început toată nebunia, nu neapărat numai cu pizza, ci cu tot ce înseamnă mâncare italiană”, își amintește nostalgic Mircea Toderaș.

A muncit trei ani acolo, dar la un moment dat a simțit că îi ajunge. Și-a spus că e sătul de pribegie, de străinătate și a decis că vrea să revină în țară pentru a demara o afacere. Și nu orice afacere, ci o pizzerie în care să prepare cea mai bună pizza din oraș, aducând un model de business inedit și punând în practică idei originale. Așa a ajuns la Deva, micuțul oraș transilvan care – din păcate – nu se putea mândri cu cine știe ce tradiții culinare sau cu vreo pătură de împătimiți ai gastronomiei care să poate face diferența între un produs de calitate și ceva ordinar. Poate că altcineva s-ar fi descurajat; nu și Mircea! A crezut în ideile lui, și-a urmat visul și a adus mereu ceva nou în peisajul gastronomic devean. 

Evident, atunci când te gândești la pizza, ai în minte și un loc fizic, o pizzerie unde să stai și să o savurezi. În cazul lui Mircea, nu există așa ceva! Pizza Etna este servită clienților exclusiv prin catering, cu ajutorul unui serviciu de livrări foarte bine pus la punct. Mircea Toderaș susține că acest model de business îi permite să se concentreze mai mult pe calitatea produsului, ținând astfel și costurile sub control. Pizza pe care Mircea o prepară a fost încet-încet tot mai apreciată în oraș, iar rating-urile de pe principalele site-uri în domeniu confirmă că este numărul 1 în preferințele devenilor.

Multiplu premiat la Campionatul Internațional de Pizza 

Spuneam că, deși este un om modest, Mircea are multe lucruri cu care se poate lăuda. În primul rând trebuie amintit că este multiplu premiat la diferite concursuri naționale și internaționale, culminând însă cu diplomele obținute în acest an la Campionatul Internațional de Pizza de la București.  Deși s-a aflat la prima participare la această importantă competiție, Mircea Toderaș a reușit să se evidențieze între cei peste 90 de concurenți din 12 țări. La final, doar câțiva dintre bucătarii înscriși în această strânsă competiție au câștigat, primind recunoștință internațională, printre victorioși aflându-se și Mircea Toderaș. A fost singurul bucătar din vestul țării care a participat la concurs și a reușit să impresioneze exigentul juriu cu cele trei feluri de pizza gătite. Prima a fost o pizza gătită folosind aur alimentar pe un blat negru, din cărbune vegetal. E o pizza mai deosebită pentru care a folosit un ingredient natural, cărbune vegetal. Aluatul l-a făcut ca pe unul obișnuit, cu ulei și făină, doar că a pus, în plus, colorantul natural – cărbunele vegetal. Pe deasupra a presărat aur alimentar. Deși inedit, Mircea Toderaș spune că aurul alimentar nu are cupru în compoziție și se folosește de foarte mult timp. Specialiştii susţin că aurul nu este deloc dăunător sănătăţii organismului uman, ba din contră, îl purifică, îl revigorează şi îi încetineşte îmbătrânirea.

Cea de-a doua pizza a fost una clasică, cu salam și mozzarela, iar cea de-a treia, prezentată la categoria alternativă, a fost gătită cu migdale, banane confiate, căpșuni, flori comestibile și Sambuca, dar și cu un lichior italian cu aromă de anason. Pentru aceasta din urmă a fost recompensat cu medalia de argint.

Burger-ul meloman cu chiflă artizanală, sau cum susține produsele locale

Mereu ”pe val”, mereu atent la ceea ce consumatorii cer și la noile tendințe în arta culinară, Mircea Toderaș a decis la începutul acestui an că este vremea să se extindă spre ceva ce se cere tot mai mult în piață. Este vorba despre tendința încurajată de fenomenul ”street-food”, consumatorii căutând un hamburger de calitate, un fel de fast-food sănătos, ca o alternativă la ceea ce oferă marile companii internaționale din domeniu. Mircea și-a spus că aici este loc de făcut ceva deosebit, fără compromisuri de niciun fel, așa că s-a pus pe treabă. Inovator, așa cum a fost mereu, Chef Mircea Toderaș a adus recent în meniul Etna burgerii care sunt făcuți nu doar cu cea mai bună carne de vită Black Angus, dar au ceva ce nimeni altcineva nu oferă: o chiflă artizanală, coaptă chiar de el după o rețetă proprie, folosind doar ingrediente locale. Produsul rezultat este delicios, sănătos și – foarte important – ieftin în comparație cu ceea ce oferă concurența. Dincolo de ceea ce conțin burgerii, atrăgător este și modul în care Mircea a denumit fiecare produs din meniu. Astfel că avem Blue Jazz Burger, Bass Burger sau chiar JazzBurger.  Burgerul meloman este în fapt o invitație spirituală către lumea jazz-ului, acea muzică atât de reprezentativă pentru America, patria acestui îndrăgit produs. Legătura dintre muzica bună și mâncarea bună este una cât se poate de evidentă, susține Mircea Toderaș, un burger de calitate fiind cel mai bine servit având pe fundal o muzică de suflet. Aretha Franklin, celebră în toată lumea pentru ritmurile soul – recentă trecută în neființă – este omagiată de către Chef Mircea prin numele pe care l-a dat unuia dintre produsele din meniu: Franklin Burger, un produs care se remarcă prin morcovii crispy adaugați alături de carnea de vită fragedă și mustoasă, combinată cu un sos original, delicios.

Chef Mircea a avut de-a lungul anilor colaborări cu mulți bucătari renumiți, printre care Chef Cosmin Toma, bucătarul Cetății de la Alba -Iulia sau Cristian Voicu, câștigătorul sezonului al doilea al show-ului “Chefi la cuțite”. Împreună cu ei și cu alți inimoși au adus mereu ceva inedit în peisajul culinar devean, implicându-se însă și în diferite acțiuni caritabile. De asemenea, ceea ce își dorește pentru anul viitor este să aibă succes cu un proiect foarte drag lui și anume un festival de „street-food” la Deva. Chef Mircea este convins că astfel va putea să promoveze mai bine orașul în care locuiește.

Mircea Toderaș spune că modelul este cel al festivalului gastronomic la care a participat anul trecut la Cetatea din Alba -Iulia. Festivalul ar urma să aibă loc în vară, la poalele Cetății Deva, și se dorește a fi un adevărat show culinar, cu „live cooking-uri”, cu bucătari renumiți din țară și chiar cu concursuri pentru amatori și profesioniști. Deși e în stadiul de proiect, Mircea spune că speră să adune destui sponsori în jurul său și, mai ales, speră într-o implicare materială și logistică din partea Primăriei Deva. Până atunci, noi îi dorim mult succes în inițiativele sale și vă invităm pe toți cei care citiți acest articol și aveți drum prin Deva să testați produsele sale.

Sursa: stiridinvest.ro

Lasă un răspuns